Als volledig onafhankelijke hypotheekadviseur gespecialiseerd in ondernemers in privé vergelijken we bij MKB Hypotheken altijd verschillende aanbieders. Dat doen we niet zomaar. Er zit namelijk verschil tussen de geldverstrekkers waarmee we samenwerken, en wij vinden het belangrijk dat jouw hypotheek ook bij jou past. Niet alleen de rentetarieven verschillen, maar ook de voorwaarden. Welke voorwaarden belangrijk zijn, verschilt per situatie. Met onderstaand lijstje heb je een idee van de punten waar jij bij een nieuwe hypotheek op kunt letten.
In deze blog:
- Je hypotheek meeverhuizen
- Boetevrij extra aflossen
- Verlaging rente bij extra aflossing
- Verhuur van de woning
- Inkomensbepaling voor ondernemers
- Acceptatiecriteria per type onderneming
- Variabele inkomsten en seizoensgebonden omzet
- Laat je adviseren

Je hypotheek meeverhuizen
Bij een verhuizing sluit je altijd een nieuwe hypotheek af voor je nieuwe woning. De hypotheekrente kan op dat moment hoger of lager zijn dan wat je nu betaalt. Gelukkig bieden veel geldverstrekkers de mogelijkheid om je rente mee te nemen naar een nieuwe woning. Dit heet de verhuisregeling of meeneemregeling. Hierbij verhuis je de rente en de rentevaste periode van de ene woning mee naar de andere. Let op: de rente kan alleen worden meegenomen voor het nog openstaande hypotheekbedrag en de resterende rentevaste periode.
Vrijwel alle hypotheekverstrekkers hebben een verhuisregeling, maar de voorwaarden verschillen. Sluit je een hypotheek af tegen een lage rente en overweeg je binnen de rentevaste periode te verhuizen? Controleer dan goed de verhuisregeling.
Boetevrij extra aflossen
Wil je extra aflossen op je hypotheek? De meeste geldverstrekkers staan toe dat je jaarlijks een bepaald percentage van de oorspronkelijke leensom boetevrij mag aflossen. Dit percentage verschilt per aanbieder. Een boetevrije aflossing van 10% procent is gebruikelijk, maar er zijn aanbieders die een hogere aflossing per jaar toestaan.
Verlaging rente bij extra aflossing
Veel hypotheekverstrekkers werken met risicoklassen. Dit zijn schalen op basis van de verhouding tussen de openstaande hypotheek en de woningwaarde. Hoe lager de risicoklasse, hoe minder rente je betaalt. Niet iedere geldverstrekker verlaagt de rente automatisch na een extra aflossing of waardestijging van de woning.
Verhuur van de woning
Wil je jouw woning in de toekomst verhuren? Let dan op de voorwaarden van je hypotheekverstrekker. In veel hypotheekaktes staat dat verhuur niet is toegestaan, of alleen met goedkeuring van de bank. Als je verhuurplannen hebt, zoek dan naar een geldverstrekker met gunstige voorwaarden op dit gebied.
Inkomensbepaling voor ondernemers
Niet elke geldverstrekker beoordeelt ondernemersinkomen op dezelfde manier. Sommige banken kijken naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar, terwijl anderen ook recente groei in het inkomen kunnen meenemen. Er zijn ook hypotheekverstrekkers die slechts één jaar cijfers nodig hebben, wat gunstig kan zijn voor startende ondernemers.
Acceptatiecriteria per type onderneming
Geldverstrekkers hanteren verschillende regels voor ondernemers in een eenmanszaak, VOF, BV of ZZP’ers. Sommige banken vereisen dat je minimaal drie jaar actief bent als ondernemer, terwijl anderen al na één jaar mogelijkheden bieden.
Variabele inkomsten en seizoensgebonden omzet
Als je als ondernemer een wisselend inkomen hebt, bijvoorbeeld door seizoensgebonden werk of projectmatige opdrachten, kan het slim zijn om te kijken naar hypotheekverstrekkers die hiermee rekening houden. Sommige aanbieders hanteren soepeler regels als je een stabiele opdrachtportefeuille hebt.
Laat je adviseren
Deze punten geven een goed beeld van de belangrijkste hypotheekvoorwaarden om rekening mee te houden. Toch zijn er nog veel meer factoren die voor jouw situatie relevant kunnen zijn. Wil je zeker weten dat je de beste keuze maakt? Maak een afspraak bij MKB Hypotheken voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek!