Mijn hypotheekaanvraag is afgewezen door de bank. Help wat zijn mijn opties?

×
Ga terug naar het overzicht

Mijn hypotheekaanvraag is afgewezen door de bank. Help wat zijn mijn opties?

Is jouw hypotheekaanvraag afgewezen terwijl je net op papier een woning hebt gekocht? Verlopen de ontbindende voorwaarden van jouw woningaankoop en is de hypotheek nog niet rond? Of heb je zo’n vervelend voorgevoel dat het niet goed komt met de hypotheek? Erg vervelend als de koop niet doorgaat. En ook vervelend als je een boete van 10% van de koopsom moet gaan betalen om het koopcontract te ontbinden. Heeft het nog zin om een hypotheek aan te vragen bij een andere financier of moet ik het opgeven? Allemaal vragen waar wij een duidelijk antwoord op kunnen geven. Op basis van een second opinion kunnen wij jou snel en eerlijk informeren over de (on)mogelijkheden.

Het zusje van MKB Hypotheken

In deze blog:

Een afwijzing

Dat jouw hypotheekaanvraag door één bank is afgewezen hoeft niet te betekenen dat het onmogelijk is om deze bij een andere financier alsnog rond te krijgen. Dat ligt er helemaal aan om welke reden jouw hypotheekaanvraag is afgewezen. Of het voor jou zin heeft om de hypotheek elders aan te vragen, dat ligt helemaal aan de situatie en de reden(en) van de afwijzing. In onderstaande lijst hebben wij een aantal van de meest voorkomende afwijzingsredenen opgesomd.

 • Een deel van het zakelijke inkomen past niet (volledig) binnen het acceptatiebeleid
 • Er zijn inkomsten die niet/beperkt meetellen voor het toets inkomen (bijv. inkomen uit vermogen)
 • Jouw inkomen is niet ‘bestendig’ genoeg (lees: inkomen wat blijvend is en niet telkens veranderd)
 • Er is sprake van een BKR registratie of codering
 • Het onderpand is niet acceptabel volgens de bank (bijv. een bedrijfswoning)
 • Er zijn twee huizen te verkopen, en de bank wenst slechts op één onderpand een overbruggingshypotheek te verstrekken
 • Er wordt een appartement binnen een slapende VvE aangekocht
 • De echtscheiding is niet volledig afgerond en de bank wenst pas verder te praten na een volledige afronding en verkoop van jouw voormalige eigen woning
 • De jaarcijfers van de onderneming zijn afgewezen, bijvoorbeeld omdat een toelichting ontbrak of de hypotheekadviseur geen goede vertaling van deze cijfers heeft gemaakt
 • Jouw onderneming bestaat korter dan drie jaar
 • De onderneming heeft een negatief of een te laag eigen vermogen
 • De onderneming heeft een slecht jaar achter de rug en maakte verlies
 • Je gaat binnen 10 jaar met pensioen en het inkomen daalt sterk en past niet meer
 • Uit een Kadastercheck blijkt dat je meerdere woningen op jouw naam hebt staan (vastgoedportefeuille)
 • De ondernemingsstructuur is te ingewikkeld of is recent gewijzigd (structuurwijziging)
 • De restschuld past niet in de nieuwe hypotheekaanvraag
 • De hypotheek die je wenst is nodig voor het kopen van een beleggingspand of recreatiewoning
 • Er blijken financiële lasten te zijn die tijdens de hypotheekaanvraag niet bekend waren
 • Op korte termijn stijgt het inkomen, alleen de bank wenst hier geen rekening mee te houden

De bovenstaande lijst is een kleine greep uit de afwijzingsgronden van een hypotheekverstrekker. Er zijn honderden redenen te bedenken waarom een financier jouw hypotheekaanvraag zou kunnen weigeren. De oorzaak van een afgewezen hypotheekaanvraag hoeft niet per se te liggen bij de inhoud van de aanvraag op zich. De hypotheekadviseur die de aanvraag voor jou indient speelt ook een belangrijke rol. Deze moet goed op de hoogte zijn van de eisen en procedures bij de bank, een dossier op de juiste manier indienen en snel en adequaat reageren op vragen van de geldverstrekker.

Wat zijn mijn opties?

Zeker als het gaat om de aankoop van een woning wil je zo snel mogelijk in beeld hebben of je bij een andere financier wél de hypotheek kunt krijgen die je nodig hebt. Een goede hypotheekadviseur kan hierbij helpen door razendsnel jouw aanvraag ergens anders in te dienen. Wij denken in oplossingen zonder de realiteit uit het oog te verliezen. Graag onderzoeken wij de redenen waarom een hypotheekaanvraag wél zou moeten passen. Wij hebben jaren relevante ervaring en hebben een goede reputatie bij de hypotheekverstrekkers waarmee wij samenwerken opgebouwd. Misschien heb je door de onverwachte afwijzing nu enorme haast met jouw hypotheekaanvraag. Bijvoorbeeld doordat de ontbindende voorwaarden in de koopakte binnenkort verlopen. Dan kan onze spoedprocedure de oplossing zijn. Daarmee heb je binnen een werkdag duidelijkheid van MKB Hypotheken over de mogelijkheden. En wordt er alles aan gedaan om alsnog de hypotheek binnen de deadline te realiseren.

Grote verschillen tussen hypotheekverstrekkers

Hypotheken vergelijken is niet ieders specialiteit. Het lijkt online zo makkelijk, maar het gaat om veel meer dan alleen de hypotheekrente. En omdat je een hypotheek voor langere tijd afsluit, kunnen kleine verschillen grote gevolgen hebben. Op de hoofdlijnen lijken hypotheken vrijwel identiek, maar kleine verschillen in de voorwaarden kunnen een groot verschil maken in euro’s. Hoe zit het bijvoorbeeld met extra aflossingen? Moet je daar kosten voor betalen? En is de hypotheekrente mee te verhuizen naar de volgende koopwoning? Welke rentevaste periodes bieden de banken aan? Mag je later je hypotheek verhogen voor bijvoorbeeld een vakantiewoning? Het verschil in aanvullende voorwaarden van een hypotheek kan in jouw geval doorslaggevend zijn. Je kiest eerder voor een bekende bank dan voor een onbekende bank. Bij de financiële instelling waar je de lopende rekening en de spaarrekening hebt, kun je ook de hypotheek afsluiten. Maar kies niet voor een bank alleen omdat je ook de overige bankzaken daar hebt, of omdat het voor jou een bekende naam is. Er zijn kleinere financiële instellingen waar je mogelijk beter uit bent. Veel van deze kleinere spelers zijn onderdeel van een van de grotere Nederlandse banken. Zet dus jouw wensen en portemonnee centraal. Er zitten ook grote verschillen in doorlooptijd. Van 4 werkdagen tot 23 werkdagen. Als alle ingeleverde papieren kloppen en een financier stelt geen vervolgvragen meer, dan kan de hypotheek binnen één tot vijf weken rond zijn. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Second opinion via MKB Hypotheken

Je hebt al een gesprek achter de rug met een hypotheekadviseur of hypotheekverstrekker. Als je echter twijfels hebt over de afwijzing, het advies, de ontvangen hypotheekofferte, of de hypotheekverstrekker zelf, dan kun je een second opinion laten uitvoeren. Freelancers, ZZP-ers en andere ondernemers zitten in een bijzondere situatie als het gaat om het aanvragen van een hypotheek. Overweeg dan een second opinion voor hypotheekadvies aan te vragen bij een in ondernemershypotheken gespecialiseerde hypotheekadviseur. Zo kun je uitzoeken of jouw twijfels gegrond zijn of dat de aanbevolen hypotheek wel goed bij jouw persoonlijke situatie past.

Maak een afspraak met MKB Hypotheken voor een vrijblijvende second opinion.

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

D. Visser
D. Visser
2023-12-20
Via onze account kwamen we voor de financiering van ons nieuwe huis bij Krijn Sweers van MKB Finanz terecht. Dit was precies het adres wat we zochten. Fijne begeleiding, deskundig advies en prettige duidelijke communicatie.
thomas de graaf
thomas de graaf
2023-12-14
Ik ben erg tevreden! Alles wordt perfect geregeld en ondanks dat de bank niet altijd meehelpt, geven ze niet op tot dat het geregeld is. Daarnaast is de communicatie heel prettig. Wat mij betreft dus zeker een aanrader om te helpen bij je hypotheek!
Peter Van Den Berg
Peter Van Den Berg
2023-12-13
Als ondernemer is het fijn om een hypotheek adviseur te hebben die ondernemers begrijpt. Krijn van MKB Finanz heeft mij en mijn vriendin geholpen aan de financiering van ons eerste koophuis. Dit was een uitdaging gezien ik met mijn onderneming 1,5 jaar geleden naar een B.V. structuur ben over gestapt en hier het nodige aan investeringen aan vooraf zijn gegaan. Ze hebben ons verhaal goed weten te vertolken en kunnen onderbouwen naar de bank en hiermee met succes de financiering rond gekregen. Een absolute aanrader voor een ieder die een financiering nodig heeft. In het bijzonder ondernemers. Dankjewel mannen! Groetjes, Peter en Maxime
Bart Theunissen
Bart Theunissen
2023-11-27
Quido heeft ons erg goed geholpen bij het verkrijgen van onze hypotheek. Hij blijft positief, denkt goed mee en heeft ons gedurende het ingewikkelde proces (om als ondernemer) een hypotheek te krijgen bijzonder goed bijgestaan. We gaan hem zeker weer inschakelen, maar voorlopig vooral even genieten van ons nieuwe huis.

MKBH Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team van MKB

Onze hypotheekadviseurs

Krijn, Oscar, Quido en Patrick staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbhypotheken.nl