Hypotheken voor woonschepen, woonarken en watervilla’s

×
Ga terug naar het overzicht

Voor veel mensen symboliseert het water vrijheid. Als ondernemer moet je je eigen broek ophouden. Het hoofd boven water houden. Je bent de kapitein van je eigen onderneming. Wonen op het water geeft ontspanning, rust en vrijheid. Voor iedereen die op het water woont of wil wonen, was het tot nu toe erg lastig een passende financiering te vinden. Maar gelukkig is er tegenwoordig meer keuze in woonboothypotheek. Dat werd tijd, want wonen op het water wordt steeds populairder. Niet alleen in Loosdrecht, Loenen a/d Vecht, Vinkeveen en Amsterdam.

In deze blog:

Hypotheken voor woonschepen, woonarken en watervilla’s

Om voor een woonboothypotheek in aanmerking te komen, moet je woonboot een vaste ligplaats hebben waar permanente bewoning is toegestaan. Hierbij moet sprake zijn van een legale ligplaats met een overdraagbare langlopende ligplaatsvergunning. De woonboot moet geregistreerd staan in het scheepsregister. En je bewoont de woonboot zelf. 

Lening voor woonboten tot 90% van de verkoopwaarde

Je kunt tot 90% van de marktwaarde van de woonboot financieren. Of tot 96% als je energiebesparende maatregelen laat uitvoeren. Onze ervaring leert dat in het geval van een woonboot je het beste rekening kunt houden met een hypotheek van maximaal 80% van het getaxeerde marktwaarde. 20% betaal je dus zelf.

Maximale looptijd van de hypotheek

De maximale looptijd van een woonboothypotheek is gelijk aan de omschreven levensduur in het taxatierapport. De maximale duur is 30 jaar. Je kunt kiezen voor annuïtaire of lineaire aflossing. Bij een nieuwe hypotheek kun je ook kiezen voor aflossingsvrij tot maximaal 25% van de marktwaarde. Als je je bestaande hypotheek van voor 31 december 2012 oversluit, dan mag je ook kiezen voor een deel aflossingsvrij. Tot maximaal 50% van de marktwaarde.

Hypotheekvormen en rente

De maximale hypotheek die je kunt afsluiten, is de koopprijs van de woonboot plus de aankoopkosten met een maximum van 90% van de verkoopwaarde. Natuurlijk is dit afhankelijk van jouw totale bruto jaarinkomen. Je kunt een hypotheek afsluiten op één of twee inkomens. De hypotheekrente van de woonboothypotheek kun je onder voorwaarden aftrekken in je belastingaangifte.

Wanneer kan je geen hypotheek krijgen?

Of je een hypotheek kunt krijgen, is van veel zaken afhankelijk. Zaken die voor de hand liggen, maar ook zaken die misschien enige uitleg behoeven. Hierbij de veelvoorkomende maar ook enkele minder bekende factoren die ervoor kunnen zorgen dat je geen hypotheek kunt krijgen:

 • woonboot voor bedrijfsmatig gebruik
 • woonboot zonder legale vaste ligplaats
 • woonboot (gedeeltelijk) verhuurd
 • woonboot waarbij het woonrecht gekoppeld is aan de functie van de aanvrager
 • woonboot met koopsubsidie
 • woonboot die zelf (zonder aannemer) gebouwd wordt
 • woonboot zonder brandmerk
 • woonboot zonder geldige ligplaatsvergunning van een publiek orgaan (bijv. gemeente, waterschap)
 • woonboot met ligplaats met een particulier erfpachtrecht
 • woonboot met een motor die voor dagelijks gebruik inzetbaar is
 • woonboot die niet is aangesloten op de door de gemeente erkende veilige netwerken voor elektriciteit, gas en water

Goed om te weten

De hypotheekvoorwaarden, renteopslagen en verstrekkingsnormen lopen nogal uiteen. Wij adviseren om een gespecialiseerde adviseur in te schakelen. De hypotheekaanvraag wordt dan compleet en op de juiste manier aangeboden bij de hypotheekverstrekker. Dit voorkomt vertraging en eventuele afwijzing. Onze hypotheekadviseur vertelt je graag of een hypotheek ook in jouw situatie mogelijk is.

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

D. Visser
D. Visser
2023-12-20
Via onze account kwamen we voor de financiering van ons nieuwe huis bij Krijn Sweers van MKB Finanz terecht. Dit was precies het adres wat we zochten. Fijne begeleiding, deskundig advies en prettige duidelijke communicatie.
thomas de graaf
thomas de graaf
2023-12-14
Ik ben erg tevreden! Alles wordt perfect geregeld en ondanks dat de bank niet altijd meehelpt, geven ze niet op tot dat het geregeld is. Daarnaast is de communicatie heel prettig. Wat mij betreft dus zeker een aanrader om te helpen bij je hypotheek!
Peter Van Den Berg
Peter Van Den Berg
2023-12-13
Als ondernemer is het fijn om een hypotheek adviseur te hebben die ondernemers begrijpt. Krijn van MKB Finanz heeft mij en mijn vriendin geholpen aan de financiering van ons eerste koophuis. Dit was een uitdaging gezien ik met mijn onderneming 1,5 jaar geleden naar een B.V. structuur ben over gestapt en hier het nodige aan investeringen aan vooraf zijn gegaan. Ze hebben ons verhaal goed weten te vertolken en kunnen onderbouwen naar de bank en hiermee met succes de financiering rond gekregen. Een absolute aanrader voor een ieder die een financiering nodig heeft. In het bijzonder ondernemers. Dankjewel mannen! Groetjes, Peter en Maxime
Bart Theunissen
Bart Theunissen
2023-11-27
Quido heeft ons erg goed geholpen bij het verkrijgen van onze hypotheek. Hij blijft positief, denkt goed mee en heeft ons gedurende het ingewikkelde proces (om als ondernemer) een hypotheek te krijgen bijzonder goed bijgestaan. We gaan hem zeker weer inschakelen, maar voorlopig vooral even genieten van ons nieuwe huis.

MKBH Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team van MKB

Onze hypotheekadviseurs

Krijn, Oscar, Quido en Patrick staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbhypotheken.nl