Hypotheek wijzigingen 2024

×
Ga terug naar het overzicht

In deze blog:

Het jaar 2024 staat alweer om de hoek. En op het gebied van hypotheken gaan de spelregels hier en daar veranderen. Dat is relevant voor wie volgend jaar een woning wil kopen, maar ook voor wie al woningeigenaar is. We hebben de wijzigingen van 2024 voor jou als ondernemer op een rij gezet. Een hypotheekadviseur met specialisme ondernemers kan jou precies vertellen wat dit voor jouw specifieke situatie betekent. Of laat door ons jouw hypotheek berekening op basis van de actuele regels en kosten voor 2024.

Minder lenen op basis van hetzelfde inkomen

De landelijk bepaalde normen voor het bepalen van jouw maximale hypotheek worden volgend jaar strenger. Dit betekent dat je minder kunt lenen op basis van hetzelfde inkomen. Wijzigingen in de hoogte van de hypotheekrente hebben ook invloed op de hoogte van de maximale hypotheek. Het afgelopen jaar is de hypotheekrente fors gestegen. Een hogere hypotheekrente betekent hogere maandlasten. Daardoor is het bedrag dat je maximaal kunt lenen lager.

Meer lenen als alleenstaande

Koopt je alleen een huis, zonder partner? En verdien je meer dan € 28.000 per jaar? Dan kun je in 2024 volgens de nieuwe regels € 16.000 meer lenen.

Invloed studieschuld

Heb je al extra afgelost op jouw studieschuld? Dan kun je in 2024 misschien meer lenen dan in 2023. Vanaf 1 januari 2024 wordt bij het afsluiten van een hypotheek namelijk niet meer gerekend met de oorspronkelijke studieschuld, maar met de actuele studieschuld. Dit betekent dat jouw maximale hypotheek een stuk hoger kan worden door een deel van jouw studieschuld af te lossen. 

Hogere hypotheek voor energiezuinig huis

Helemaal nieuw in 2024 is de invloed van het energielabel van de woning die jij wilt kopen op jouw maximale hypotheek. De maximale hypotheek hangt vanaf 2024 mede af van het energielabel van het huis dat je koopt. Hoe beter dat is, hoe meer je kunt lenen zonder extra voorwaarden.

  • energielabel C en D: 5.000 euro extra
  • energielabel A en B: 10.000 euro extra
  • energielabel A+, A++ en A+++: 20.000 euro extra
  • energielabel A++++ zonder energieprestatiegarantie: 40.000 euro extra
  • energielabel A++++ met energieprestatiegarantie van ten minste tien jaar: 50.000 euro extra

Meer lenen voor energiebesparende maatregelen

In 2024 kun je meer lenen om jouw huis energiezuiniger te maken. Het gaat dan alleen om de energiebesparende maatregelen die door de overheid bepaald zijn. In 2023 kon je hiervoor € 9.000 extra lenen. In 2024 wordt de hoogte van het extra bedrag bepaald door het energielabel. 

  • energielabel A en B: 10.000 euro extra
  • energielabel C en D: 15.000 euro extra
  • energielabel E, F en G: 20.000 euro extra

Vrijstelling overdrachtsbelasting gaat omhoog

Koop je een huis en ben jij jonger dan 35 jaar oud? Dan kun je eenmalig gebruik maken van de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Je betaalt dan geen overdrachtsbelasting van 2%. Dit geldt alleen als de waarde van de woning niet hoger is dan € 510.000. In 2023 was dit nog € 440.000. 

Minder hypotheek bij privé auto lease

Als je privé een auto least (Private Lease) betaal je een vast bedrag per maand. Wat vaak niet bekend is dat dit ook gevolgen heeft voor de berekening van de maximaal mogelijke hypotheek. Die wordt hierdoor een stuk lager. Bij de berekening van de maximale hypotheek wordt zelfs rekening gehouden met het volledige bedrag dat je moet betalen (dit was in 2022 nog 65%).

Schenken voor eigen woning

In 2022 kon je ruim € 100.000 belastingvrij schenken als de schenking werd gebruikt voor een eigen woning. Dit bedrag is in 2023 drastisch verlaagd naar bijna € 29.000. Per 2024 wordt deze regeling volledig afgeschaft.

Verlaging drempel excessief lenen

De eerste peildatum waarop het nieuwe maximumbedrag gaat gelden is 31 december 2024. Als de schulden aan jouw eigen B.V. op de peildatum boven de drempel van € 500.000 komen, ben je over de overschrijding box 2 belasting verschuldigd. Bedragen jouw schulden aan de eigen B.V. momenteel tussen de € 500.000 en € 700.000? Dan is het goed om in het dividendbeleid rekening te houden met het gewijzigde maximumbedrag voor excessief lenen en met het gewijzigde toptarief in box 2 per 1 januari 2024. Let op! De Eerste Kamer dient nog te stemmen over het amendement over de verlaging van het maximumbedrag voor excessief lenen naar € 500.000. Deze regeling geldt met uitzondering van schulden die zijn aangegaan voor de eigen woning. 

Hypotheekrenteaftrek

De maximale hypotheekrenteaftrek verandert in 2024 nagenoeg niet. Die stijgt van 36,93% naar 36,97%. Je hebt recht op renteaftrek als je de lening aflost met een lineaire- of annuïteitenhypotheek. Heb jij een andere hypotheekvorm maar is die lening vóór 1 januari 2013 afgesloten? Dan val je onder het overgangsrecht en mag je de betaalde rente blijven aftrekken. Maar let op, dat kan maximaal 30 jaar.

Hoeveel kun je als ondernemer lenen voor jouw woning in 2024?

Haal alles uit de nieuwe hypotheekregels van 2024. Bij MKB Hypotheken begeleiden we je graag met advies op maat. Ook maken wij voor ondernemers een maximale hypotheek berekening op maat. Dit is voor ondernemers over het algemeen genomen best wel even een klus. De ‘standaard’ maximaal te lenen calculators op de diverse websites bieden vaak geen uitkomst. Neem voor een persoonlijke aanpak en duidelijke uitleg contact met ons op. 

Adviesgesprek

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

D. Visser
D. Visser
2023-12-20
Via onze account kwamen we voor de financiering van ons nieuwe huis bij Krijn Sweers van MKB Finanz terecht. Dit was precies het adres wat we zochten. Fijne begeleiding, deskundig advies en prettige duidelijke communicatie.
thomas de graaf
thomas de graaf
2023-12-14
Ik ben erg tevreden! Alles wordt perfect geregeld en ondanks dat de bank niet altijd meehelpt, geven ze niet op tot dat het geregeld is. Daarnaast is de communicatie heel prettig. Wat mij betreft dus zeker een aanrader om te helpen bij je hypotheek!
Peter Van Den Berg
Peter Van Den Berg
2023-12-13
Als ondernemer is het fijn om een hypotheek adviseur te hebben die ondernemers begrijpt. Krijn van MKB Finanz heeft mij en mijn vriendin geholpen aan de financiering van ons eerste koophuis. Dit was een uitdaging gezien ik met mijn onderneming 1,5 jaar geleden naar een B.V. structuur ben over gestapt en hier het nodige aan investeringen aan vooraf zijn gegaan. Ze hebben ons verhaal goed weten te vertolken en kunnen onderbouwen naar de bank en hiermee met succes de financiering rond gekregen. Een absolute aanrader voor een ieder die een financiering nodig heeft. In het bijzonder ondernemers. Dankjewel mannen! Groetjes, Peter en Maxime
Bart Theunissen
Bart Theunissen
2023-11-27
Quido heeft ons erg goed geholpen bij het verkrijgen van onze hypotheek. Hij blijft positief, denkt goed mee en heeft ons gedurende het ingewikkelde proces (om als ondernemer) een hypotheek te krijgen bijzonder goed bijgestaan. We gaan hem zeker weer inschakelen, maar voorlopig vooral even genieten van ons nieuwe huis.

MKBH Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team van MKB

Onze hypotheekadviseurs

Krijn, Oscar, Quido en Patrick staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbhypotheken.nl