Geld lenen voor energiebesparing

×
Ga terug naar het overzicht

Geld lenen voor energiebesparing

Hoe maak je een appartementencomplex uit 1965 weer helemaal klaar voor de toekomst? De vereniging van eigenaren (VvE) van de Naerdinclant-flat in Naarden weet én doet het! Zij laten de voor- en achtergevel van de flat volledig vervangen en verduurzamen. Hiermee wordt het energielabel van de 44 koopappartementen opgewaardeerd van G naar A+. VvE-voorzitter Dirk Kinebanian en duurzaamheidsadviseur Jeroen Kwant leggen uit hoe deze monsterklus tot stand is gekomen.

In deze blog:

Goed verhaal

“Als VvE-bestuur sta je voor de taak om leden te overtuigen om mee te doen aan onderhoud en verduurzaming. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Een VvE heeft namelijk een ingewikkelde beslisstructuur”, begint dhr. Kinebanian zijn relaas. “Er moeten tijdens vergaderingen voldoende mensen aanwezig zijn en vervolgens heb je akkoord nodig van minimaal twee derde van alle leden om plannen om te zetten in daden. Je moet dus wel met een goed verhaal komen om de handen op elkaar te krijgen voor een grootschalig en kostbaar project als het onze.”

Unanieme instemming

Dat uiteindelijk unaniem is ingestemd heeft volgens Kinebanian twee redenen. “Ten eerste was er noodzaak om grootschalig onderhoud aan de gevel te laten uitvoeren. Uit onderzoek van onze vaste onderhoudspartner VvE Metea bleek namelijk dat de gevel onstabiel was. Niets doen was geen optie meer.” De andere reden voor unaniem akkoord was de professionele aanpak van VvE Metea. Kinebanian: “VvE Metea is een betrouwbare sparringpartner geweest in het hele proces. Vanuit hun kennis van zaken hebben zij ons uitstekend geholpen. Er zijn drie verschillende scenario’s uitgewerkt waaruit onze leden konden kiezen, met inzicht in de kosten. Zo wist iedereen precies waar we aan toe waren.”

Drie scenario’s

Jeroen Kwant, duurzaamheidsadviseur bij VvE Metea legt de aanpak uit. “Het eerste scenario ging uit van reparatie van de bestaande gevel. Dit gaf onvoldoende zekerheid dat de gevel weer stevig genoeg zou zijn voor de komende jaren, dus deze optie viel al snel af. Optie twee was het vervangen en verduurzamen van alleen de gevels. Bij scenario drie kwam ook het isoleren van het dak en de vloer erbij. Uiteindelijk bleek dit volledige pakket het meest voordelig. Door een energiezuiniger gebouw te maken, konden we namelijk optimaal gebruikmaken van subsidies, zoals de SVVE. Ook de financiering vanuit het Warmtefonds kon met deze aanpak over 30 jaar worden uitgesmeerd.

Behoefte aan meer souplesse

Ondanks de gedegen voorbereiding en soepele besluitvorming binnen de VvE, heeft de uitvoering nog lang op zich laten wachten. “We waren net klaar om in uitvoering te gaan, toen corona kwam. Ook liet de vergunning lang op zich wachten”, herinnert Kinebanian zich. “Sowieso liet de souplesse van de gemeente en subsidieverleners af en toe te wensen over”, vult Kwant aan. “Vooraf moet je bijvoorbeeld al budgetten en plannen aanleveren, zonder dat je weet of je de subsidie daadwerkelijk gaat ontvangen. Dit terwijl een aannemer pas gaat rekenen en tekenen als ze zeker weten dat ze een opdracht krijgen. Zo wordt het een beetje een kip-ei verhaal. Het versoepelen van dit soort regels door de overheid zou andere VvE’s enorm kunnen helpen. Gelukkig heeft onze aannemer Heilijgers heel veel voor ons gedaan nog voordat we hun de opdracht definitief konden verlenen. Dat is echt bijzonder.”

Impactvolle renovatie

Inmiddels zijn de werkzaamheden in volle gang en duren nog tot na de zomer. “Ik ben trots op onze bewoners die de impact van de renovatie zo goed dragen. Sommigen zijn 90 jaar, maar doorstaan de werkzaamheden heel dapper. Er wordt soms enorme herrie gemaakt. En ondanks dat woningen worden afgeschot tijdens het vervangen van de kozijnen, was het ook gewoon kou lijden in de winter. Die impact was vooraf niet goed in te schatten. Het heeft mij menig slapeloze nacht opgeleverd. Maar de onderlinge betrokkenheid is fantastisch. We helpen elkaar waar nodig. Iedereen beseft dat de renovatie uiteindelijk een enorme boost is voor het gebouw. De stookkosten gaan drastisch omlaag en het wooncomfort omhoog. Dat merken we nu al.”  

Tip: Verduurzaming van woningen die onderdeel zijn van een Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) wordt makkelijker gemaakt met het programma ‘Versnelling verduurzaming VvE’s’. Met de maatregelen uit VvE-versnellingsagenda moet verduurzaming sneller en makkelijker worden.

Energiebespaarlening en subsidie

Als VvE kun je aan de slag met de verduurzaming van het appartementencomplex met de VvE Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. De VvE sluit een lening af zodat energiebesparende maatregelen kunnen worden uitgevoerd. De rente en aflossing van de VvE Energiebespaarlening wordt onderdeel van de VvE bijdrage. En je profiteert direct: het energieverbruik gaat omlaag en het wooncomfort voor de bewoners wordt verbeterd. Sinds 1 december 2022 is ook voor VvE’s tot acht appartementen de VvE Energiebespaarlening beschikbaar.

Om de verduurzaming van gebouwen in beheer van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) te versnellen, is de subsidieregelingen voor het verduurzamen van VvE’s vereenvoudigd en verbreed. Dit komt nu samen in de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE).  Subsidies kunnen tot 2028 worden aangevraagd en is er ruim budget aanwezig. VvE’s kunnen subsidie aanvragen voor isolatie of andere energiebesparende maatregelen, een warmtepomp, zonneboiler of bijvoorbeeld een centrale aansluiting op een warmtenet. VvE’s kunnen tegelijk deze subsidie én de Energiebespaarlening van het Warmtefonds aanvragen.

Geld lenen voor energiebesparing

Tegenwoordig zijn er behoorlijk wat hypotheekverstrekkers die duurzaamheidskorting geven. Deze korting krijg je op je hypotheekrente wanneer je een energiezuinig huis hebt. Ook als het energielabel van je huis omhoog gaat na het nemen van energiebesparende maatregelen, kun je bij een aantal geldverstrekkers in aanmerking komen voor korting op de rente. Er zijn verschillende manieren hoe je de maatregelen om te verduurzamen kunt financieren. Naast de Energiebespaarlening kun je ook onderzoeken of je in aanmerking komt voor een duurzame hypotheek, groene lening, een duurzame monumenten lening of een duurzaamheidslening via de Gemeente. En soms is een lening te combineren met een subsidie.

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

D. Visser
D. Visser
2023-12-20
Via onze account kwamen we voor de financiering van ons nieuwe huis bij Krijn Sweers van MKB Finanz terecht. Dit was precies het adres wat we zochten. Fijne begeleiding, deskundig advies en prettige duidelijke communicatie.
thomas de graaf
thomas de graaf
2023-12-14
Ik ben erg tevreden! Alles wordt perfect geregeld en ondanks dat de bank niet altijd meehelpt, geven ze niet op tot dat het geregeld is. Daarnaast is de communicatie heel prettig. Wat mij betreft dus zeker een aanrader om te helpen bij je hypotheek!
Peter Van Den Berg
Peter Van Den Berg
2023-12-13
Als ondernemer is het fijn om een hypotheek adviseur te hebben die ondernemers begrijpt. Krijn van MKB Finanz heeft mij en mijn vriendin geholpen aan de financiering van ons eerste koophuis. Dit was een uitdaging gezien ik met mijn onderneming 1,5 jaar geleden naar een B.V. structuur ben over gestapt en hier het nodige aan investeringen aan vooraf zijn gegaan. Ze hebben ons verhaal goed weten te vertolken en kunnen onderbouwen naar de bank en hiermee met succes de financiering rond gekregen. Een absolute aanrader voor een ieder die een financiering nodig heeft. In het bijzonder ondernemers. Dankjewel mannen! Groetjes, Peter en Maxime
Bart Theunissen
Bart Theunissen
2023-11-27
Quido heeft ons erg goed geholpen bij het verkrijgen van onze hypotheek. Hij blijft positief, denkt goed mee en heeft ons gedurende het ingewikkelde proces (om als ondernemer) een hypotheek te krijgen bijzonder goed bijgestaan. We gaan hem zeker weer inschakelen, maar voorlopig vooral even genieten van ons nieuwe huis.

MKBH Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team van MKB

Onze hypotheekadviseurs

Krijn, Oscar, Quido en Patrick staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbhypotheken.nl