Duurzaamste huis van Nederland

×
Ga terug naar het overzicht

Wat komt er allemaal bij kijken bij het verduurzamen van een huis? Recent zijn de publiekswinnaars van de verkiezing van ‘Het Duurzaamste Huis van de provincie’ bekendgemaakt! Allemaal hebben ze hun best gedaan om hun woning zo duurzaam mogelijk te (ver)bouwen. Nu delen ze met trots het eindresultaat en helpen ze graag anderen op weg. In de afgelopen weken zijn er mooie verhalen gedeeld over duurzaam wonen. In deze blog een greep uit de verhalen.

In deze blog:

Iris en Roland en hun duurzame droomhuisje in Koedijk

Het 56 vierkante meter grote ’Tiny House’ van Iris van Asselt en Roland van der Hei uit Koedijk is winnaar van de verkiezing ’Duurzaamste Huis van Noord-Holland’. Lees het hele artikel.

Mendi en Kevin kochten het spookhuis Wittenburg in Nijkerk

De woning van Mendi en Kevin van den Broek is genomineerd voor de titel ‘Duurzaamste Huis van Nederland’. Maar voordat het Nijkerkse huis in de race kwam voor deze titel stond het volgens de bewoners zelf bekend als ‘het spookhuis van de Wittenburg’. Ze toverden dit om tot duurzame woning. Bekijk de video.

Nog meer inspirerende voorbeelden

Alle huiseigenaren hebben hun best gedaan om hun woning zo duurzaam mogelijk te (ver)bouwen. De deskundige jury heeft de deelnemers per categorie op basis van materiaalgebruik, energieverbruik, creativiteit, comfort en de motivatie van de bewoners beoordeeld. Hier zijn enkele inspirerende voorbeelden uit de regio. Lees per woning welke maatregelen er zijn toegepast, de leerzame ervaringen en de tips van de bewoners.

Tussenwoning in Bussum

Plaats: Bussum
Bouwjaar: 1957
Energielabel: Onbekend
Soort: Tussenwoning
Duurzame woning: Zeer energiezuinige woning
Lees meer

Vrijstaande woning in Leersum

Plaats: Leersum
Bouwjaar: 1957
Energielabel: A+++
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Nul energiewoning
Lees meer

Monument in Zeist

Plaats: Zeist
Bouwjaar: 1907
Energielabel: Onbekend
Soort: Vrijstaande woning
Duurzame woning: Duurzaam monument, van het gas af
Lees meer

Manieren om de verduurzaming van je woning te financieren

Je woning verduurzamen betekent een lager energieverbruik. Dat is goed voor je portemonnee, het milieu én zorgt voor een prettiger klimaat in huis. Maar wat zijn de mogelijkheden en hoe financier je het in 2024? Er zijn verschillende manieren om verduurzaming te financieren. We zetten de belangrijkste mogelijkheden in 2024 op een rij.

1. Subsidie voor energiebesparende maatregelen

De Nederlandse overheid stimuleert het verduurzamen van woningen. Om een duwtje in de rug te geven, is de subsidie ISDE in het leven geroepen. Met deze subsidie krijg je in 2024 op geselecteerde investeringen ongeveer 30% van de kosten terug bij twee of meer maatregelen. Bij één investering krijg je ongeveer 15% terug. Voor appartementen met VvE’s is de soortgelijke subsidie SVVE bedacht.

2. Spaargeld

Ondanks de subsidies zul je een deel zelf moeten financieren. Spaargeld is de voordeligste manier, omdat je geen lening aangaat waarover je rente hoeft te betalen. Het is altijd slim om een financiële buffer te behouden voor onverwachte momenten of reparaties. Maar voor de rente op je spaarrekening hoef je het tegenwoordig niet meer te doen. Je spaargeld levert meer op als je er duurzaamheidsinvesteringen mee doet.

3. Extra hypotheekdeel voor verduurzaming

Normaal mag je 100% van de woningwaarde financieren met een hypotheek. Maar sinds 2024 kun je meer lenen wanneer je een energiezuinige woning koopt. Bij een woning met energielabel A++++ kun je tot wel € 50.000 extra lenen. Ook kun je een extra hypotheekdeel aanvragen voor duurzaamheidsinvesteringen. Woningen met een slecht energielabel kunnen tot wel € 20.000 extra lenen.

4. Energiebespaarlening

Niet genoeg spaargeld of hypotheek? Vanuit het Nationaal Warmtefonds worden leningen verstrekt tot €27.000,- voor het verduurzamen van bestaande woningen. De lening moet in maximaal 20 jaar afbetaald zijn en het rentepercentage schommelt op dit moment tussen de 3 en 4,2%. Boetevrij aflossen mag altijd en bij een verzamelinkomen van maximaal €45.014 betaal je zelfs helemaal geen rente.

5. Bestaande hypotheek verhogen

Een tweede hypotheek kan ook interessant zijn om energiebesparende maatregelen te financieren. Je sluit de nieuwe lening af tegen het dan geldende rentepercentage en kan een langere looptijd afspreken. Daarmee zijn je maandelijkse kosten lager. Sommige hypotheekverstrekkers bieden een speciale duurzaamheidshypotheek aan tegen aantrekkelijke voorwaarden.

6. Persoonlijke lening

Om de hypotheek te verhogen moet je eerst een taxatierapport op laten stellen en weer langs de notaris. Een persoonlijke lening is minder gedoe en dan heb je deze eenmalige kosten niet. Het rentepercentage is meestal wel wat hoger, maar omdat de vaste kosten lager zijn is dit bij een kleiner leenbedrag vaak interessanter.

MKB Hypotheken helpt je graag

Wat de beste keuze voor financiering is, hangt altijd af van je persoonlijke (financiële) situatie, de investeringen die je wilt doen en de hoogte van het leenbedrag. Wij voorzien je graag van vrijblijvend advies. MKB Hypotheken is dé hypotheekadviseur voor ondernemers en heeft al vele ondernemers geholpen met een hypotheek die past bij hun financiële situatie. Ook als je nog maar één jaar onderneemt.

Neem contact op

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

[trustindex no-registration=google]

MKBH Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team van MKB

Onze hypotheekadviseurs

Krijn, Oscar, Quido en Patrick staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbhypotheken.nl