De voordelen van het MKB Hypotheken lidmaatschap

×
Ga terug naar het overzicht

Binnen de financiële sector wordt veel gesproken over financiële zelfredzaamheid, financiële gezondheid en financieel fit. De meeste mensen stoppen hun hypotheekpapieren in een ordner of in de Cloud. En die komen er meestal pas weer uit bij de verkoop van de woning. Of als er iets vervelends gebeurd wat invloed heeft op je financiële positie. Als jouw auto ouder is dan drie jaar ben je zelfs verplicht deze jaarlijks te laten keuren, maar een periodieke “wintercheck” op de hypotheek blijft meestal achterwege. Terwijl de hypotheeklasten de hoogste uitgavenpost vormen in jouw huishoudboekje. Financieel inzicht is de basis. Het geeft je input voor belangrijke beslissingen en beperkt je financiële risico’s. Wij delen graag onze uitgebreide ondernemerskennis en jarenlange ervaring binnen de financiële wereld. Meer weten over het lidmaatschap van MKB Hypotheken? Lees hieronder verder.

In deze blog:

Je bent zelf verantwoordelijk voor de winst

Er komt in deze tijden heel veel op ondernemers af: veranderende wetten en regels, de energiebesparing(splicht), de krapte op de arbeidsmarkt, het terugbetalen van (belasting) schulden, de gestegen rente,….. Ook de hoge vaste lasten lijken steeds meer ondernemers boven het hoofd te groeien. Deze ontwikkelingen hebben allemaal invloed op jouw winst. En de winst heeft (1) invloed op de huidige en toekomstige financierbaarheid van jouw onderneming, (2) invloed op de maximale privéhypotheek en jouw toekomstige woonwensen. De uitdagingen voor ondernemers blijven op de langere termijn fors. Wacht jij ook elk jaar in spanning de jaarrekening af? Het moment waarop je ziet hoeveel winst je het afgelopen jaar hebt gemaakt. Spring je een gat in de lucht, of valt het eigenlijk een beetje tegen? Laat je niet verrassen en kijk vooruit.

Financieren is vooruitkijken

Bij ondernemen hoort investeren. Je investeert tijd, inzet en geld. Zo geef je invulling aan je ambitie. Investeren brengt risico’s met zich mee. Wil je een investering doen? Dan weeg je financiële en niet-financiële factoren tegen elkaar af. Als je gaat investeren, heb je mogelijk externe financiering nodig. Kijk met de ogen van een financier naar je investering. Bereid de aanvraag goed voor want dat vergroot je slagingskans. Met de hulp van professioneel financieringsadvies en een heldere financiële onderbouwing krijg je sneller een ‘ja’ op je aanvraag. Bij het aanvragen van een financiering (zowel zakelijk als privé) kijken de meeste financiers voornamelijk naar de resultaten van de afgelopen periode. Elke ervaren kok weet dat je eerst het hele recept moet lezen, voordat je aan stap 1 gaat beginnen. Zo werkt de aanvraag van een financiering ook. Als je weet hoe het financieringsproces verloopt, kun je een paar stappen vooruitdenken. En dat geldt ook voor de verlenging of herfinanciering van bestaande financiering(en).

Ook een hypotheek heeft onderhoud nodig

Brengt jij ieder jaar trouw een bezoek aan de tandarts? Jouw auto voor een onderhoudsbeurt? En komt de verwarmingsmonteur jaarlijks bij jou langs om de ketel of warmtepomp te reinigen? Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, nietwaar? Hoe zit het eigenlijk met het onderhoud van jouw privé financiën? Weinig ondernemers hebben de beschikking over een financieel totaalplan en een vaste adviseur die dit plan periodiek bewaakt en onderhoudt. Dit is jammer, want het financiële product is immers een middel en geen doel op zich. Er zijn echter een aantal redenen waarom dit niet verstandig is en waarom er dan ook eigenlijk minimaal één keer per jaar goed naar je financiering en je toekomstige financieringsbehoefte gekeken dient te worden.

Een voorbeeld. Bij een aflossingsvrije hypotheek die over 10 jaar afloopt, zal de hypotheekverstrekker het bedrag opeisen. Wanneer het plan is om over 15 jaar met pensioen te gaan, kan dit roet in het eten gooien. En veel ondernemers werken door na de pensioengerechtigde leeftijd. Tegen de tijd dat de hypotheek opnieuw moet worden afgesloten houdt iedere hypotheekverstrekker rekening met het inkomen vanaf het pensioen. Ziet dit inkomen er niet florissant uit? Dan is de hypotheek mogelijk niet meer her financierbaar, met alle gevolgen van dien. Daarom kan het zaak zijn hier nu al actie op te ondernemen. Regeren is immers vooruit zien… Zo kunnen wij een boek volschrijven met praktijkvoorbeelden.

Op welke onderdelen letten wij

Om je een indruk te geven van de onderwerpen die tijdens een “onderhoudsbeurt” aan de orde komen, noemen we een aantal van de belangrijkste zaken waar wij op letten.

  • Is de omvang van de financiering nog wel toereikend en passend?
  • Voldoe je nog aan de afspraken die in de kredietovereenkomst gemaakt zijn?
  • Zijn de voorwaarden en condities nog passend?
  • Loopt binnenkort de einde rentevast periode af of wens je tussentijds zaken aan te passen?
  • Staan er investeringen gepland of zijn investeringen noodzakelijk om de continuïteit te waarborgen?
  • Is de verzekerde som van je woning nog wel correct? Mogelijk was het bij het afsluiten van de hypotheek verplicht om een levensverzekering af te sluiten. Geldt deze verplichting nog steeds? Is handhaving van deze verzekering wenselijk? Kan dezelfde dekking voor een (veel) lagere premie gehandhaafd blijven?
  • Op enig moment moet de lening worden afgelost. Is duidelijk hoe dit te zijner tijd gaat plaatsvinden. Wanneer je spaart of belegt om deze aflossing te kunnen doen, ontwikkelt de vermogensopbouw zich dan zodanig dat op tijd het vermogen zo is gegroeid dat de lening ook echt kan worden afgelost?
  • Mogelijk dat je bij het afsluiten van de hypotheek bent uitgegaan van een ingangsdatum van de AOW op 65 jaar. Wanneer deze ingangsdatum later is, welk gevolg heeft dit voor de betaalbaarheid van jouw hypotheek?
  • Kun je jouw woonlasten verlagen door nu, met fiscaal voordeel en subsidies, je hypotheek iets te verhogen door jouw woning duurzamer te maken?
  • Is de waarde van de woning door de ontwikkelingen op de woningmarkt in de afgelopen jaren gestegen? Zo ja geeft u dat dan recht op het laten vervallen van bepaalde toeslagen die de geldverstrekker via de rente aan u berekent?

De lijst hierboven is niet uitputtend. De “controlepunten” verschillen per type financiering of hypotheek en per type relatie, maar in veel gevallen kunnen wij verbeteringen voorstellen. Benieuwd? Bel of mail ons dan. Wij vertellen je graag uitgebreider over hoe wij jouw bestaande financieringen tegen het licht kunnen houden. Zelfs als je de financiering of hypotheek niet via ons geregeld hebt.

Lidmaatschap

Zorg er dus voor dat de krediet- en hypotheekovereenkomst niet in het archief beland, maar dat je hier periodiek met je adviseur naar kijkt. Een financiering is niet statig, maar behoeft een periodiek onderhoud. Dit voorkomt verrassingen en zorgt ervoor dat zowel jouw onderneming als jezelf als ondernemer in privé klaar bent en blijft voor de toekomst. Bij MKB Hypotheken krijg je echte adviezen, ook als dat soms ongemakkelijk voelt. Je krijgt toegang tot oplossingen uit de praktijk. Graag een lidmaatschap afsluiten? Of meer informatie? Plan dan even een afspraak in door op onderstaande knop te drukken. We helpen je graag.

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

[trustindex no-registration=google]

MKBH Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team van MKB

Onze hypotheekadviseurs

Krijn, Oscar, Quido en Patrick staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbhypotheken.nl