De beste hypotheekverstrekker voor woningverduurzaming

×
Ga terug naar het overzicht

Een duurzame hypotheek wordt ook steeds populairder bij ondernemers die een hypotheek afsluiten. Een duurzame hypotheek (ook wel ‘groene hypotheek’) is een hypotheek waarbij je rentekorting krijgt als je woning een hoger energielabel heeft. ASR en Lot winnen de Groene Lotus Award 2023.

In deze blog:

Groene Lotus Award

De Groene Lotus Award is een initiatief van vakblad InFinance en wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt. Advieskantoren kunnen aangeven welke hypotheekverstrekker zij het meest vooruitstrevend vinden op het gebied van woningverduurzaming, in de breedste zin van het woord. Welke hypotheekverstrekker is volgens advieskantoren en de vakjury het meest vooruitstrevend op het gebied van woningverduurzaming?

De genomineerden 2023

Door de hypotheekadviseurs zijn dit jaar genomineerd: a.s.r. Hypotheken, Florius, Obvion, Lot Hypotheken, Vista Hypotheken en Woonnu. De genomineerde geldverstrekkers worden door de redactie van InFinance uitgenodigd om in september voor een jury hun visie op woningverduurzaming te geven, uiteen te zetten wat zij op dat vlak ondernemen en welke ondersteuning zij bieden aan advieskantoren. De winnaars worden bepaald op basis van het juryrapport. ASR en Lot hebben de Award op 5 oktober 2023 uitgereikt gekregen op het plenaire podium van HypoVak.

a.s.r. Hypotheken

a.s.r. introduceerde in 2019 de Verduurzamingshypotheek. a.s.r. biedt deze als standaard aan bij elk renteaanbod. Met als positief gevolg dat 1 op de 4 nieuwe hypotheken bij a.s.r. mét verduurzamingslening is. Sinds het voorjaar 2022 kunnen bestaande klanten een Verduurzamingshypotheek van € 9.000 aanvragen. Daarmee verlagen ze voor alle klanten de drempel om geld te regelen voor woningverduurzaming. Voor a.s.r. is het belangrijk om impact te maken en daadwerkelijk bij te dragen aan het reduceren van de CO2-uitstoot van woningen in Nederland. Daarom is er veel aandacht voor het informeren en faciliteren van zowel adviseurs als klanten als het gaat om woningverduurzaming.

Florius

Florius is een hypotheekverstrekker die klanten en adviseurs inspireert om woonplannen waar te maken. Want, wonen kan altijd beter, mooier en duurzamer. Met de Florius Verduurzaam Hypotheek leen je geld om je woning te verduurzamen. Dit is een hypotheekdeel met een aantrekkelijke rente speciaal voor het verduurzamen van je woning. Je ontvangt een aantrekkelijke rente, die lager is dan bij een ‘gewone’ hypotheek. En je kunt tot 106% van de marktwaarde van je woning financieren. Het leningdeel Verduurzaam Hypotheek heeft geen invloed op de risicoklasse (en dus het rentepercentage) van de overige leningdelen.

Obvion

Obvion (100% dochter van de Rabobank) gelooft erin dat mensen gelukkiger zijn als ze fijn en lekker wonen. Je woonplek is meer dan een huis, het is je thuis. Als hypotheekverstrekker biedt Obvion solide producten en heldere voorwaarden. Een energiezuinig huis is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Obvion biedt slimme oplossingen aan zoals duurzaamheidskorting vanaf energielabel A en standaard € 9000,- verduurzamingsdepot. Check Obvion’s groene opties én de feiten. Want die liegen er niet om. Bijna de helft van alle (nieuwe) klanten financiert verduurzaming mee in de hypotheek.

Lot Hypotheken

Lot is een Nederlandse hypotheekaanbieder opgericht in 2020 door NIBC Bank. Lot heeft de hypotheek voor blije mensen. De hypotheek kun je afsluiten op een makkelijke, begrijpelijke en snelle manier. Zonder ingewikkeld gedoe. De duurzaamheidshypotheek is een hypotheek speciaal voor het verduurzamen van je woning. Het is een extra lening die je afsluit naast de hypotheek die je nodig hebt voor de aankoop van je woning. Het bedrag dat je extra leent om te verduurzamen, storten ze in een bouwdepot. Hiervan betaal je de rekeningen van installaties en werkzaamheden. Je hebt hier 2 jaar de tijd voor. Voor de duurzaamheidshypotheek rekenen ze ook nog eens een lagere rente.

Vista Hypotheken

Vista Hypotheken is een Nederlandse hypotheekverstrekker met een andere kijk op hypotheken. Hypotheken met duidelijke voorwaarden, daar houden ze van. Vista Hypotheken heeft sinds haar oprichting in 2018 een voortrekkersrol op het thema duurzaamheid. Naast de energielabel-A rentekorting (die in 2018 werd geïntroduceerd) en een eigen duurzaamheidsdesk (en eigen energiecoach) heeft Vista Hypotheken verschillende hulpmiddelen voor klant én adviseur om actief aan de slag te gaan met het verduurzamen van de eigen woning. Vista Hypotheken is een samenwerking aangegaan met Energiebespaarders. Dit om klanten volledig te ontzorgen bij verduurzamen van de woning, van huisbezoek tot het afgeven van een nieuw energielabel. Bestaande én nieuwe klanten krijgen kosteloos (en vrijblijvend) verduurzamingsadvies op locatie, hulp bij het aanvragen van subsidies én een energiepaspoort.

Woonnu

Woonnu B.V. is een Nederlandse hypotheekaanbieder opgericht in 2020 en is een zelfstandige dochter van Nationale-Nederlanden. De Woonnu hypotheek is geschikt voor mensen die een duurzaam huis willen kopen. Omdat de duurzaamheidskorting tijdens de rentevaste periode aangepast kan worden, is deze hypotheek ook een oplossing voor mensen die hun huidige huis willen verduurzamen. Ook als de hypotheek daarvoor verhoogd wordt. Daarnaast biedt Woonnu voor oversluiters aantrekkelijke voorwaarden. Vooral als ze fors willen besparen en bereid zijn hun woning aan te passen aan de huidige standaarden op het gebied van duurzaamheid.

Andere optie: duurzaamheidsleningen

Energiebesparende maatregelen financieren hoef je niet per se vanuit je hypotheek te doen. Je kunt hiervoor ook een Energiebespaarlening afsluiten via het Nationaal Warmtefonds. Daarnaast verstrekken diverse gemeenten een Duurzaamheidslening. Je profiteert hierbij van een extra lage rente, omdat de overheid met deze aantrekkelijke leningen verduurzaming wil stimuleren. Het voordeel van een lening ten opzichte van een hypotheekverhoging is dat je geen afsluitkosten betaalt en dat je er niet voor langs de notaris hoeft te gaan.

Groene hypotheek is iets anders dan duurzame bank

Een groene hypotheek zegt niets over de duurzaamheid van de financier zelf. Als je breed naar financiële instellingen kijkt, naar al hun leningen en beleggingen, dan zijn er nog wel grote duurzaamheidsissues. Daarom raden wij aspirant-huizenkopers aan om ook breder naar de duurzaamheid van de hypotheekverstrekker te kijken. Kijk niet alleen het product dat je af wil nemen van een bank, namelijk of de hypotheek duurzaam is, maar ook breder of jouw bank duurzaam is. Triodos Bank is in 2023 uitgeroepen tot het meest duurzame merk van Nederland in de bankensector en behaalde een 25ste plaatst in de overall lijst. Dat blijkt uit het Nederlandse onderzoek achter de Sustainable Brand Index. Vorig jaar stond ASN Bank bovenaan.

Meer weten over een groene hypotheek?

Bij elke bank heet de duurzaamheidslening iets anders. Ook de voorwaarden zijn verschillend. Zo geldt overal weer iets anders. Ben jij geïnteresseerd in verduurzaming van je woning, en wil je weten hoe je dit kunt financieren? Onze hypotheekexperts vertellen je graag meer over een groene hypotheek, duurzaamheidskorting en de verschillende andere opties. Ga er vrijblijvend over in gesprek.  

Ga terug naar het overzicht

Wat zeggen onze klanten?

Klantervaringen

D. Visser
D. Visser
2023-12-20
Via onze account kwamen we voor de financiering van ons nieuwe huis bij Krijn Sweers van MKB Finanz terecht. Dit was precies het adres wat we zochten. Fijne begeleiding, deskundig advies en prettige duidelijke communicatie.
thomas de graaf
thomas de graaf
2023-12-14
Ik ben erg tevreden! Alles wordt perfect geregeld en ondanks dat de bank niet altijd meehelpt, geven ze niet op tot dat het geregeld is. Daarnaast is de communicatie heel prettig. Wat mij betreft dus zeker een aanrader om te helpen bij je hypotheek!
Peter Van Den Berg
Peter Van Den Berg
2023-12-13
Als ondernemer is het fijn om een hypotheek adviseur te hebben die ondernemers begrijpt. Krijn van MKB Finanz heeft mij en mijn vriendin geholpen aan de financiering van ons eerste koophuis. Dit was een uitdaging gezien ik met mijn onderneming 1,5 jaar geleden naar een B.V. structuur ben over gestapt en hier het nodige aan investeringen aan vooraf zijn gegaan. Ze hebben ons verhaal goed weten te vertolken en kunnen onderbouwen naar de bank en hiermee met succes de financiering rond gekregen. Een absolute aanrader voor een ieder die een financiering nodig heeft. In het bijzonder ondernemers. Dankjewel mannen! Groetjes, Peter en Maxime
Bart Theunissen
Bart Theunissen
2023-11-27
Quido heeft ons erg goed geholpen bij het verkrijgen van onze hypotheek. Hij blijft positief, denkt goed mee en heeft ons gedurende het ingewikkelde proces (om als ondernemer) een hypotheek te krijgen bijzonder goed bijgestaan. We gaan hem zeker weer inschakelen, maar voorlopig vooral even genieten van ons nieuwe huis.

MKBH Samen lijn

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Het team van MKB

Onze hypotheekadviseurs

Krijn, Oscar, Quido en Patrick staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

085 – 007 40 49
info@mkbhypotheken.nl